Sectie5

Rendement is geen excuus meer: verduurzamen loont als je het samen doet

09 juli 2025

Het idee dat verduurzaming ten koste gaat van rendement is achterhaald. Duurzame panden worden sneller verhuurd, houden hun waarde beter vast en leveren op termijn juist méér op. Er is wel een maar: je moet het namelijk goed aanpakken. Dat begint niet met techniek of regels, maar met samenwerking.

De grootste verandering begint bij jezelf. Gwenn Bronkhorst, Fondsmanager Wonen en ESG-manager bij Sectie5, heeft zich in het verleden weleens afgevraagd of haar bijdragen op het gebied van duurzaamheid nut hadden. Intussen weet ze dat kleine stapjes wel degelijk uitmaken, zeker als iedereen ze zet. “De wereld redden, doe je met elkaar.”

Dat is ook de conclusie die Bronkhorst trekt op basis van onderzoek voor haar master Circulaire Economie, die ze de afgelopen twee jaar naast haar werk deed. Bronkhorst ziet dat er in haar sector steeds meer aandacht komt voor verduurzaming, maar noemt het ook een ‘conservatieve sector’. “De sector praat veel over techniek, labels en wetgeving. De praktijk laat echter zien dat verduurzaming niet stokt door een gebrek aan technologie, maar door een gebrek aan samenwerking.”

Lagere woonlasten en hogere vastgoedwaarde

Samenwerking blijkt keer op keer de sleutel tot succes, omdat je daarmee draagvlak creëert voor beslissingen die je voor de lange termijn neemt. “Verduurzaming kost geld, maar betaalt zich niet morgen uit”, zegt Bronkhorst. “Minder rendement dus, denkt men. Maar je bouwt een pand niet om slechts vijf jaar mee te gaan, maar decennialang. Het is dus belangrijk dat vastgoedeigenaren, investeerders, huurders en bewoners naar de lange termijn kijken. Dan blijkt verduurzaming juist waardevol en hard nodig.”

Duurzame investeringen betalen zich door de jaren heen uit in lagere woonlasten, meer wooncomfort, een hogere vastgoedwaarde - comfortabele panden met een hoger energielabel verkopen beter - en betere financieringsmogelijkheden. “Mensen huren of kopen nu al liever een woning in een groene, gezonde omgeving en die vraag groeit alleen maar. Als je met behulp van data inzichtelijk maakt wat verduurzaming oplevert, stappen mensen makkelijker op de trein. Niemand wil achterblijven.”

Duurzame keuzes die wél worden gedragen

Hoe zorg je ervoor dat die samenwerking echt van de grond komt? “Partijen moeten met elkaar om de tafel gaan zitten, uitleggen welke belangen er spelen en kijken waar het gedeeld belang zit. De belangen liggen namelijk echt niet zo ver uit elkaar. Er is transparantie nodig, vertrouwen en het loslaten van de hiërarchie. Als iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten, kom je er niet uit. Als je naar elkaar luistert, ontstaat er ruimte voor duurzame keuzes die wél worden gedragen.”

Ze geeft een voorbeeld van een vastgoedproject waarbij de eigenaar de bewoners actief betrok bij de verduurzaming van een appartementencomplex. “De eigenaar wilde verduurzamen en de rekening met de bewoners delen. Hij legde uit wat het zou opleveren: toekomstbestendig vastgoed en een mooie en comfortabele leefomgeving. Uiteindelijk stemde 92 procent van de VvE in met de plannen. Het resultaat: de woonlasten daalden en de vastgoedwaarde steeg.”

Vitaal op alle vlakken

Regelgeving kan helpen bij het proces, maar werpt ook drempels op. “Het zorgt voor transparantie en stimuleert goed gedrag, maar het mag geen administratief moeras worden”, zegt Bronkhorst. “Als mensen alleen maar bezig zijn met wat moet en wat niet goed is, komt er een donker wolkje boven verduurzaming te hangen. Zonde, want verandering en in beweging komen, is al (in)spannend genoeg.”

De oproep van Bronkhorst om van samenwerking een hoofdzaak te maken, ziet ze zelf als noodzakelijk om verduurzaming van binnenuit te versnellen. “De techniek is er al en die is op zichzelf waardevol, maar zonder samenwerking blijft de impact beperkt. De sleutel tot echte versnelling ligt in het samenspel van mensen, belangen en ideeën. Als je met elkaar bijdraagt aan een gezonde en plezierige woonomgeving - en daarmee aan de toekomst - ontstaat er verbinding. En wie zich verbindt, versterkt.”

Dit artikel is geschreven door Gwenn Bronkhorst, ESG manager.

Let op: aan het beleggen zijn risico’s verbonden. Raadpleeg altijd het Informatiememorandum en het prospectus of EID voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Lees meer nieuws
Blijf altijd goed geïnformeerd

Graag op de hoogte blijven?

We houden u graag op de hoogte van onze nieuwe projecten, ontwikkelingen en vastgoedinvesteringen

Hoe kunnen wij u op de hoogte houden? Wij horen het graag van u

Misschien vindt u deze artikelen ook leuk

Sectie5 Stabiele waarde, maatschappelijke relevantie: de kracht van zorgvastgoed

Stabiele waarde, maatschappelijke releva...

Zorgvastgoed groeit mee met de samenleving. Door vergrijzing stijgt de behoefte aan woonvormen met z...

26 mei, 2025
Sectie5 Supermarktvastgoed blijft stabiele investering met solide rendement

Supermarktvastgoed blijft stabiele inves...

De economische onzekerheid maakt dat de vraag naar stabiele beleggingen groeit. Voor beleggers die o...

15 apr., 2025
Sectie5 Succesvolle plaatsing NL Woningfonds 6

Succesvolle plaatsing NL Woningfonds 6

Sectie5 heeft eind december 2024 een nieuw fonds geïnitieerd - NL Woningfonds 6 - bestaande uit drie...

14 mrt., 2025
Belafspraak maken

Om een belafspraak te maken, vragen wij u om onderstaande velden in te vullen zodat wij u kunnen bellen op een voor u geschikt moment.